GINOP-5.2.1-14 projekt (2016-2017) – egyéni tanácsadás

Ifjúsági Garancia GINOP 5.2.1-14-2015-00001

Összefoglaló szakmai beszámoló az elvégzett egyéni (munka-, pálya-, álláskeresési- valamint pszichológiai) tanácsadási tevékenységről

2016-2017

 A Heves Megyei Kormányhivatal által kiírt „Ifjúsági Garancia Rendszer, valamint a GINOP 5.2.1-14-2015-00001 azonosító számú projektbe bevont, NSZF által regisztrált fiatalok részére a 30/2000 (IX.15) GM rendeletben meghatározott munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása Heves megyében” projekt keretében az Egri TISZK Nonprofit Kft. 2016. június hónaptól a szerződésben foglaltaknak megfelelően elkezdte és az igényeknek megfelelően a projekt végéig folyamatosan  biztosította az egyéni (munka-, pálya-, álláskeresési- valamint pszichológiai) tanácsadási feladatok ellátását.

 Az egyéni tanácsadási folyamatok 2016 júniusában kezdődtek el és 2017 novemberében fejeződtek be. Ez alatt a 16 hónap alatt teljesítettük a szerződésben meghatározott 400+100 tanácsadási alkalmat. Statisztikailag a következőképpen alakult a helyzet megyei szinten:

 

            Pályatanácsadásra irányított:                          223 fő
            Pályatanácsadásban részt vett:                       172 fő

 

            Álláskeresési tanácsadásba irányított:            80 fő
            Álláskeresési tanácsadásban részt vett:          80 fő

            Munka tanácsadásba irányított:                      164 fő
            Munka tanácsadásban részt vett:                    124 fő

            Egyéni tanácsadással eltöltött órák:               400 óra

            Pszichológiai tanácsadásra irányított:            88 fő
            Pszichológiai tanácsadásban részt vett:                      80 fő
            Pszichológiai tanácsadással eltöltött órák:                 100 óra

 

A tanácsadási alkalmak teljesítése a pétervásárai járásban nagy nehézséget okozott számunkra a projekt folyamán, ugyanis a kezdeti időszakban az ifjúsági tanácsadó nem a megfelelő ütemben irányította a tanácsadóhoz az ügyfeleket, így lemaradás keletkezett a tervhez képest. Ezt a helyzetet még jobban megnehezített a 2017 májusában történő mentori munkakör megüresedése a településen. Szerencsére, ezeknek az alkalmaknak a nagy részét sikerült átcsoportosítani a többi járásba, a tanácsadók szívesen fogadták a plusz órákat.

A megyei szintű szolgáltatás ellátásában a teljes projekt alatt egyszer történt személycsere, Pósán György helyét kolléganőnk Husvéti Noémi vette át, ezzel ellátva Pétervására, Gyöngyös és Hatvan területét. Mivel Pétervásárán az egyéni tanácsadási alkalmak is csúszásban voltak a tervhez képest és a pszichológiai tanácsadásra történő irányítás is többször falba ütközött, megbeszéltük közösen a pétervásárai mentorral, hogy lemondanak a fennmaradó alkalmakról Gyöngyös és Hatvan javára, így teljesülhetnek a kívánt tervszámok. Mivel a megye többi területén is nagy igény lett volna a pszichológiai tanácsadásokra, ezért ebből a jó pár átcsoportosított tanácsadásból tovább csoportosítottunk pár alkalmat Nagy Éva pszichológiai tanácsadónak, aki Heves, Füzesabony és Eger területén tudta felhasználni ezeket az alkalmakat.

Az együttműködés a tanácsadókkal olykor nagyon nehezen ment, esetenként egyáltalán nem tudták tartani a határidőt, problémát okozott számukra a kötelező dokumentumok kitöltése, továbbá probléma volt az irányított ügyfelek számával és azok megjelenésével is. A pálya tanácsadásra irányított és megjelent ügyfelek számánál a leginkább észrevehető a különbség, ezen tanácsadási formát preferálták a legkevésbé. Sajnos máshol is gondot okozott a kiértesített ügyfelek megjelenésének hiánya, ezért úgy látjuk, egy jövőbeni hasonló projekt esetében fontos lenne egy felkészítést tartani a foglalkoztatási osztálykoon dolgozó kollégák számára a tanácsadásokról és a szükséges, irányítdandó ügyfelek számáról. Természetesen a megfelelő létszámú irányítás mellett is előfordult, hogy az ügyfél nem tartotta fontosnak megjelenését a tanácsadásokon, ami két okból történhetett. Az egyik, hogy az irányítások alkalmával nem magyarázták el számára az adott tanácsadás fontosságát, illetve azt, hogy miként tudná őt ez a szolgáltatás közelebb vinni ahhoz, hogy kialakuljon benne egy jövőkép, illetve ha ezzel már rendelkezik, akkor milyen más segítséget nyújt a szolgáltatás ezen célok elérésében. A másik ok pedig a felelősségérzet hiánya, amit sajnos néhány találkozás alkalmával nem lehet felébreszteni valakiben. Ezért véleményünk szerint első körben motiválni kellene az ügyfeleket a szolgáltatásban való részvételre, majd adott esetben szankcionálni azokat, akik az irányítás ellenére sem jelennek meg a tanácsadóknál. Utóbbi  néhány foglalkoztatási osztályon már megvalósult.

A kapcsolattartás a Foglalkoztatási Főosztály Munkaerő-piaci Osztály Munkaerő-piaci Programok és Szolgáltatások Csoporttal zökkenőmentes volt, a tervhez képest történő eltérést a helyén tudtuk kezelni, így azt tudjuk mondani, hogy a mögöttünk levő 400+100 tanácsadás nagy része hasznosnak bizonyult és úgy ítéljük meg, hogy a továbbiakban is szükséges ezen szolgáltatási forma az ügyfelek részére.

 

Eger, 2018. január 15.

 

A projektre vonatkozó Megbízási szerződés megtekintéséhez kattintson ide:

Megbízási Szerződés GINOP-5.2.1-14 Tanácsadásokra